810-6052-53-155-compressor

7 ТОП ВЪПРОСА ЗА ДЖОГИНГА

Бягането за здраве е един от най-приятните и леки начини да се поддържаме в добра форма. Има няколко неща които трябва да знаете, преди да започнете...

1. Кога да внимавате?

Не започвайте да практикувате джогинг преди да се посъветвате с вашия лекуващ лекар.

Винаги се съобразявайте със здравословното и емоционалното си състояние!

Не тичайте до пълно изтощение!

Следете пулса си! При пулс над 140 - намалете темпото или спрете!

2. Подгответе се добре

Преди да започнете да практикувате джогинг изберете правилно екипа и обувките за бягане. Нека екипът да е от естествени материали и да е съобразен със сезона. Обувките са от особено значение при джогинга. Консултирайте се за най-добрия избор в специализираните спортни магазини.

3. Води ли до пристрастяване?

ДА. Джогингът води до пристрастяване, но това не е повод за притеснение. Пристрастете се спокойно - ползите за здравето и фигурата ви ще са многобройни. Знаете ли защо води до пристрастяването? При бягане, в организма ни се отделят хормоните на щастието - ендорфини.

4. Задължително загряване

Преди бягане трябва задължително да се загреете. Това е важно, за да предпазите от травми сухожилията и ставите. Направете няколко стречинг упражнения, малко ставна гимнастика, въртете стъпалата и т.н. Към това добавете интензивно ходене за чудесна загрявка.

5. Важен ли е планът?

ДА. Джогингът трябва да е планиран. Да бягате отвреме навреме, водени от внезапен импулс - не върши работа! Определете дните от седмицата и часовете, в които ще бягате, продължителността и терена. Стимулиращо действа воденето на дневник, в който да отбелязвате пулса, отсечката и др. Бъдете треньор на самия себе си и отбелязвайте напредъка си.

6. На старта

Стойката при бягане е важна! Бягайте изправени, с ръце леко свити в лактите. Когато започвате да практикувате джогинг увеличавайте постепенно продължителността на бягането (например с 2 минути всеки ден), докато достигнете оптималната продължителност за вас. Според специалистите оптималната продължителност е максимум 45 минути.

7. Какви са ползите?

Джогингът е лесен и приятен начин да поддържате своята форма.

Вижте какви са, ползите от бягането за здраве, според специалистите:

♦ Намалява риска от сърдечно-съдови проблеми; 

♦ Стимулира обмяната на веществата;

♦ Подобрява имунната система на организма;

♦ Повишава настроението;

♦ Успокоява съня и още много други.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ

СУПЕР ДИЕТАТА МАКС ПЛАНК

ИЗЛЕКУВАЙ ТЯЛОТО СИКОКОСОВ ОРЕХ - ДАР ОТ РАЙ

5 ТОП СТРЕЧИНГ УПРАЖНЕНИЯ