ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ВОДАТА

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ВОДАТА

Нашите тела са съставени основно от вода - 65-70%. Това обяснява защо дехидратацията води до редица заболявания и проблеми, а водолечението е един от ефективните методи за възстановяване на здравето и за неговото поддържане.

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ВОДАТА

Изберете процедура

КОНТРАСТНИ ДУШОВЕ

Нашият фаворит! Това е една от най-старите и най-препоръчвани практики за поддържане на здравето и закаляване.

Редуването на горещи и студени душове има много ползи за организма.

Контрастните душове подобряват кръвообращението, подсилват имунната и нервната система, спомагат за терморегулацията и повишават тонуса на цялото тяло.

Можете да ги прилагате всяка сутрин или след тренировка. Започвайте с топла вода и завършвайте със студена. Редувайте 3-5 пъти, като по-дълго задържате топлата вода. Желателно е разликата в температурата да се съобрази с тялото, да се променя постепенно и да се избягва прекомерен стрес за организма.

ВАНИ

Прилагат се с лечебна, профилактична и хигиенна цел.

Топлите вани подобряват дейността на сърдечно-съдовата система, нервната система, опорно-двигателния апарат и др. Действат успокояващо и отпускащо, подобряват съня и обмяната на веществата, намаляват напрежението в мускулите.

Чудесно е съчетаването на вана с етерични масла. Няколко капки от подходящото етерично масло, капнати във водата могат да направят чудеса.

За закаляване и тонизиране на организма се прилагат студени вани, но към тях трябва да се подхожда постепенно и след консултация с лекар. За закаляване препоръчваме контрастните душове или обливания.

За разлика от студените вани, които са по-екстремен вариант на терапия при използване на студа, контрастните душове могат да се прилагат ежедневно и не са толкова стресиращи за организма.

ВАНИ НА КРАКАТА

Прилагат се профилактично и при първи симптоми на настинка. Кой не си е натопявал краката в топла вода, когато се е "настудил" или усети, че  настива. Чудесен ефект има добавянето на шепа морска сол или няколко капки етерично масло във водата. Натопяване на краката в много гореща вода се препоръчва за смъкване на високо кръвно.

ИНХАЛАЦИИ

Прилагат се при простудни заболявания и за противодействие на инфекциозни процеси в горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове. За по-добър ефект в топлата вода се добавят билки.

КОМПРЕСИ

Това са едни от най-често използваните процедури в домашни условия при настинки или други здравословни неразположения. Топлите компреси действат болкоуспокояващо и подобряват кръвообращението. Студените компреси се прилагат при остри възпалителни процеси, кръвотечения, сърцебиене, треска и др.

ОБЛИВАНИЯ

Използват се за успокояване при неврози, разширени вени, закаляване на организма. При обливане за закаляване, след обливането с хладка вода е препоръчително тялото енергично да се обтрие с кърпа.

УВИВАНИЯ

Използват се за закаляване, при треска, при болни от невроза, затлъстяване, подагра, висока температура. За увиването може да се използва мокър чаршаф. След процедурата е добре да се вземе топъл душ.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ

СУПЕР ДИЕТАТА МАКС ПЛАНК

ИЗЛЕКУВАЙ ТЯЛОТО СИКОКОСОВ ОРЕХ - ДАР ОТ РАЙ

5 ТОП СТРЕЧИНГ УПРАЖНЕНИЯ