ВОДАТА ИЗТОЧНИК НА ЗДРАВЕ

ВОДАТА - ИЗТОЧНИК НА ЗДРАВЕ

Водата е източник на живот. Тя е жизнено важна за всяко живо същество. Ние не можем да оцелеем повече от няколко дни без вода. Нашите тела са 65-70% вода.

Високото процентно съдържание определя важната роля, която водата играе за здравето ни, за работата на нашето тяло и за поддържането на всички жизнени функции.

Водата регулира телесната температура чрез изпотяване, транспортира хранителни вещества и кислород до клетките, подпомага храносмилането, премахва токсините от тялото ни и още много други.

Колко вода трябва да пием?

Няма универсален отговор. Смята се, че минималното количество е 1,5 - 2 литра на ден. Дневната доза  зависи от килограмите ни, начина ни на живот, колко активни сме, спортуваме ли, пушим ли и др. 

Според някои специалисти - на килограм телесно тегло трябва да се консумират около 28 мл вода, а за активни спортисти - около 44-46 мл.

Всеки човек има индивидуална нужда от вода, затова ви препоръчваме да се вслушвате в нуждите на вашето тяло и да увеличавате приема при необходимост.

Кога трябва да пием повече вода?

Когато спортувате - пийте повече вода! Водата трябва да е със стайна температура и да се пие на малки глътки по време на спортуване, а не след това.

С настъпването на летния сезон нуждите на тялото ни от вода нарастват значително, затова добавете 1 чаша вода към дневния си прием.

Специалистите съветват по-тежките хора да пият допълнително по чаша вода на всеки десет килограма отгоре.

Пушачите се нуждаят от допълнително количество вода.

Как да приемаме водата?

Пийте водата топла или хладка, но никога студена! Според специалистите е добре водата да се пие на малки глътки.

Полезно за здравето е непосредствено след събуждане да пием вода. Оставете тялото ви да реши - дали ще е топла или хладка, чаша или по-голямо количество вода. Можете да добавите лимон или сода.

Направете си "лимонада" - с половин лимон и малко сода в чаша вода. Каквото и да изберете не забравяйте най-важното правило - съобразявайте се с вашето тяло! Когато се научите да се вслушвате в него, то най-ясно ще ви покаже от какво се нуждае!

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ

СУПЕР ДИЕТАТА МАКС ПЛАНК

ИЗЛЕКУВАЙ ТЯЛОТО СИКОКОСОВ ОРЕХ - ДАР ОТ РАЙ

5 ТОП СТРЕЧИНГ УПРАЖНЕНИЯ